Isoleren? Timing is cruciaal!

De regels voor de subsidiëring van energiezuinige werkzaamheden ­worden op 1 januari 2017 veranderd.

Voor wie zijn woning energiezuiniger wil maken, verandert het subsidiestelsel op 1 januari 2017. Afgelopen maandag werd aan het rijtje wijzigingen nog een maatregel toegevoegd, toen bleek dat de belastingvermindering voor dakisolatie zal wegvallen. De lijst van wijzigingen vormt een ingewikkeld kluwen, waardoor timing essentieel is voor wie het onderste uit de kan wil halen. We zetten alle wijzigingen op een rijtje.

1. Dakisolatie: haast maken

Het zat een beetje weggestopt in de Septemberverklaring van de Vlaamse overheid, maar het nieuws was daarom niet minder duidelijk. Vanaf 1 januari zullen uitgaven voor dakisolatie niet langer recht geven op een belastingvermindering. Een maatregel waarmee minister van Energie en Begroting Bart Tommelein (Open VLD) zijn eigen begrotingsevenwicht mee haalbaar heeft gemaakt. Tot 31 december kan 30 procent van de uitgaven voor dakisolatie in mindering worden gebracht, met een maximum van 3.070 euro per jaar per woning. De vermindering valt daarna weg, omdat er ook al een premie bestaat voor dakisolatie.

Wie nog wil profiteren van de maatregel, kan niet te lang meer wachten. Om er recht op te hebben, moet het moment van betaling voor 1 januari vallen. Het is verstandig om nog dit jaar een voorschot te betalen.

Belasting­vermindering voor dak­isolatie verdwijnt, maar premie blijft behouden

De Bouwunie verwacht een stormloop in de volgende drie maanden. Mieke Bonnarens van de Bouwunie denkt zelfs dat heel wat mensen die in principe in aanmerking zouden komen, teleurgesteld moeten worden omdat de aannemers niet alle werkzaamheden kunnen uitvoeren. In sommige gevallen hadden de aannemers al toezeggingen gedaan voor volgend jaar, omdat de Vlaamse regering had laten uitschijnen dat de belastingvermindering behouden zou blijven, op voorwaarde dat je meer isoleert. De Bouwunie pleit voor een overgangsperiode, waarin het maximale verminderingsbedrag gehalveerd zou worden.

Wie er niet snel genoeg bij is, kan geen aanspraak meer maken op de belastingvermindering, maar wel nog op de premie. Toch is ook daar niet te lang wachten de boodschap, want de premie daal vanaf 1 januari. Nu bedraagt die 6, 7 of 8 euro per vierkante meter (afhankelijk van de isolatiesterkte), vanaf 1 januari is het nog maar 6 euro, en alleen voor de hoogste isolatiewaarde. En vanaf 2019 nog maar 4 euro.

2. Dubbele beglazing: goed rekenen

Voor wie overweegt dubbele beglazing te plaatsen of de huidige ramen te vervangen, kan het lonen om de werkzaamheden tot volgend jaar uit te stellen. De regels om hiervoor een premie te ontvangen van de netbeheerder, worden op 1 januari veranderd. De datum van de eindfactuur is bepalend voor de hoogte van de premie. In welk geval het stelsel van 2016 dan wel dat van 2017 het interessantst is, hangt erg van de omstandigheden af. Enerzijds worden de voorwaarden om een premie te krijgen versoepeld, anderzijds wordt de hoogte van de premie verlaagd.

Vanaf volgend jaar is het altijd 10 euro per vierkante meter, terwijl het nu 12 of 15 euro is, afhankelijk van hoe isolerend het glas is. Maar voor wie al dubbel glas heeft, is er nu alleen een premie voor wie hoogrendementsglas plaatst. Vanaf volgend jaar valt die voorwaarde weg en is er één premie, onafhankelijk van het soort glas.

3. Binnenisolatie: wachten

Voor het na-isoleren van een muur aan de binnenzijde is nu geen premie voorzien, maar na 1 januari wel. Voor wie van plan is zijn muren van binnen te isoleren, is wachten tot volgend jaar de boodschap. De premie bedraagt 15 euro per vierkante meter. Binnenisolatie van de muren komt neer op het plaatsen van isolerend materiaal tegen de muren, en die vervolgens af te werken met bijvoorbeeld gipsplaat. Het wordt vooral toegepast als het navullen van spouwmuren niet mogelijk is.

4. Grondige verbouwingen: wachten

Wie van plan is om zijn woning grondig aan te pakken en een aantal energiebesparende maatregelen te combineren, wacht best tot na 1 januari. Dan is de totaalrenovatiebonus van kracht. Die extra bonus neemt toe naarmate er meer werkzaamheden uit een lijst van zeven worden gecombineerd binnen een periode van vijf jaar. De volgende werkzaamheden staan op de lijst: dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, nieuwe beglazing, zonneboiler, warmtepomp en ventilatiesysteem. Wie er drie combineert, kan aanspraak maken op een supplement van 1.250 euro, wie ze alle zeven uitvoert, heeft mogelijk recht op 4.750 euro. Voorwaarde is wel dat de woning volledig wordt geïsoleerd. Voor het verkrijgen van de totaalrenovatiebonus is de datum van de eindfactuur van de eerste investering bepalend. De werken mogen dus al wel in 2016 gestart worden.

De totaalpremie komt in de plaats van de combipremie, die alleen betrekking had op nieuw beglazing en muurisolatie. Die combipremie wordt afgeschaft.

(Bron: De Standaard - Ruben Mooijman)